image1

Regels WorldSBK 2018....

Betekenen de nieuwe WorldSBK regels de ondergang van de fabrieksteams?

De Dorna, FIM en MSNA zoeken naar verschillende wegen middels een aantal nieuwe regels/reglementen het gat tussen de privé teams/rijders en fabrieksteams/rijders te dichten. Dat er iets moet veranderen in het Superbike wereldje is al lang "overtime" en iedereen wel duidelijk.

De grote vraag is echter hoe en is dit überhaupt te realiseren? Het is (te) eenvoudig om te zeggen dat er wat moet veranderen/gebeuren om voor meer competitie in het Superbike wereldje te zorgen, aan de andere is het zo dat er wat moet gebeuren om het WorldSBK weer wat "pep" te geven.

Want laten we eerlijk zijn, onze geliefde raceserie had ons de laatste paar seizoenen niet echt veel te bieden wat spanning betrof! Niets tegen Jonathan Rea en co, of beter gezegd tegen Kawasaki en Ducati, maar het verschil tussen de fabrieksteams en de "privé" teams is gewoon te groot (geworden).

De redenen dat we vooral in 2016 en 2017 te vaak hebben moeten toezien dat slechts twee motormerken de dienst uitmaakten, Kawasaki en Ducati!

De enige race in 2017 waar eens geen Kawasaki rijder op het podium stond was de tweede race in Magny Cours/Frankrijk.

 

 



Bij Ducati was het al niet veel anders, (of moeten we zeggen minder!). Alleen uitgerekend tijdens de thuisrace in Misano (ITA) en Donington (GBR) stond er geen Ducati rijder op het podium! De MNSA, FIM en de Dorna presenteerden na de (veel te lange) zomerpauze, hun plannen/regels voor 2018!

In het kort komt het er eigenlijk op neer dat de Dorna 2018 de fabrieksteams zoals Kawasaki, Ducati en Yamaha ietwat willen "uitremmen" door oa een maximaal toerenaantal voor te geven! Vanaf 2018 worden er voor podiumplaatsen zogenaamde concessie punten gegeven. Deze concessiepunten leiden ertoe dat men, aan de hand van het aantal concessiepunten, het toerental van de betreffende coureur/motormerk naar beneden brengt.

Deze concessiepunten worden aan hand van podiumplaatsen vergeven, 3 punten voor een overwinning, 2 voor een tweede en 1 voor een derde.

Na drie races wordt dan gekeken aan de hand van het aantal concessiepunten wie wat moet "inleveren. Daarnaast worden diegenen die een x aantal van deze punten hebben deels beperkt in het ontwikkelen van hun motorfiets!

Mocht zo'n beslissing echter bijvoorbeeld Kawasaki betreffen dan geld dat voor alle deelnemende Kawasaki`s! De teams/motormerken die geen of minder concessiepunten weten te scoren hebben wel de mogelijkheid nieuwe delen, mits gehomologeerd, te monteren!

Daarnaast mogen deze teams hun maximaal toerental met 250 toeren verhogen terwijl diegenen met meer of de meeste consessiepunten het toerental met 250 rpm zal worden gereduceerd!!

Met deze "regels" probeert de Dorna de verschillende concepten van de verschillende fabrikanten/teams door reglementen dichter bij elkaar te krijgen zodat dat alle teams een vrijwel gelijkwaardige performance aan de dag te kunnen leggen! Wat dus eigenlijk ook opnieuw een stap richting de normale koopbare productiemotoren betekend!

Ook heeft de Dorna de "stelschroef" wat het kostenplaatje van bijvoorbeeld remmen,veringelementen (inclusief voorvork) en andere Kit en tuningdelen naar onderen gecorrigeerd en opnieuw een "maximale kostengrens" hiervoor vastgelegd.

Een kit, (remmen, veringelementen, voorvork) mogen 2018 niet meer kosten dan 12.000 Euro terwijl een achtervorken dan noet meer mag kosten dan 20.000 Euro!

Een kit van bijvoorbeeld Japanse makelarij koste in een nog niet zolang verleden, ook zonder achtervork, al gauw 20.000 Euro opwaarts! 

Vanaf 2019 volgt dan waarschijnlijkl de grootste (positiefste) en meest ingrijpende technische verandering, dan namelijk zullen, net als in de MotoGP, de teams uitgerust gaan worden met een door de Dorna voorgeschreven eenheidselektronica.

Deze zogenaamde ECU's (Electronic Control Unit) zullen net als in de MotoGP (waarschijnlijk) door Magneti Marelli geproduceerd gaan worden zodat de financieel overheersende fabrieksteams hier geen "verborgen voordelen" meer hebben!

Met al deze regels (en verplichtingen) ga je je als fabrieksteam natuurlijk afvragen wat voor zin het nog heeft om als officieel fabrieksteam aan dit kampioenschap deel te nemen! Want waarom zou je miljoenen in een fabrieksteam en subsidies voor technische ontwikkeling van bv kitdelen investeren als je dan bij succes door het reglement uitgeremd ("gecastreerd") gaat worden?

En je, wat zakelijk gezien normaal is, je op je met veel kosten ontwikkelde onderdelen of kitdelen geen winst meer kunt (mag) maken! Ja, het zou best eens kunnen gebeuren dat enige motorfietsfabrikanten over hun geldverslindende deelname in het WorldSBK WK gaan nadenken!

Is dit misschien de redenen dat Honda Japan niets van het Superbike WK wil weten! Bij BMW lacht men zich waarschijnlijk in het vuistje.

BMW trok zich in 2014 als officieel fabrieksteam terug en concentreerde zich alleen nog op zogenaamde klantenteams in Nationale kampioenschappen, en dit over de hele wereld!

En met succes, in heel Europa, Azië en Noord Amerika werden de meeste nationale Superbike kampioenschappen gewonnen door BMW. Ook op eiland Man wist het Bayerische motormerk veel races op hun naam te schrijven!

Ik heb zelf meerdere keren (jaren) met Althea BMW Racing Boss Genesio Bevilacqua over dit thema gesproken en de excentrieke Italiaan vertegenwoordigd al jarenlang deze mening: <<Ik beweer zoals je weet al heel lang dat we meer nodig zijn dan alleen een eenheidselektronica.>>

 

 

 

 


<< Bij het voorhanden zijnde engagement van motorfietsfabrikanten is er gewoon geen plaats voor twee grote motorfiets wereldkampioenschappen! >>

<<In de MotoGP moeten ze laten zien hoe goed ze zijn en wat ze alles kunnen ontwikkelen. Echter het Superbike WK moet een wereldkampioenschap voor teams zijn en niet voor fabrikanten, die behoren in de MotoGP!>> 

De excentrieke Italiaan verder: <<De Superbike specificaties moeten dichter bij die van de productiemotoren komen te liggen zoals nu bijvoorbeeld de Superstock 1000. Ook de eenheidselektronica (ECU) die de Dorna ter beschikking stelt is een goede zaak omdat het dan voor alle teams gelijk is. Alleen zo kan er een goede balans tussen de verschillende motormerken en (privé) teams tot stand komen! Simpel is, of wordt dat niet, maar voor mij is het een plicht dat we erover nadenken om zo snel mogelijk een 360° graden draai te maken!>>  

Gregorio Lavilla, Dorna Championship Director: << Het is in eerste plaats de bedoeling onze rijders op te waarderen om zo automatisch een hoger niveau qua rijders te bereiken.>> aldus de Ex Superbike en MotoGP rijder: << Daarnaast moeten deze regels ons erbij helpen dat de motorfietsen gelijkwaardiger worden waardoor het rijdersveld dichter bijelkaar komt.>>

<< Als alle deelnemende motorfietsen nagenoeg hetzelfde niveau hebben wat doe je dan als teammanager? Juist, dan zoek je een goeie en snelle rijder! Als de onderlinge verschillen tussen de verschillende motormerken minimaal zijn wordt de rijder steeds belangrijker!>>

<< In 2018 wordt het echt hard. Vandaar mijn boodschap aan de privéteams dat ze 2018 goede rijders op hun machines moeten zetten. Vanaf 2018 gelden er geen excuses wat de motor betreft voor achteraan rijden!>>

<< Als een coureur met gelijkwaardig materiaal seconden achter de anderen "aan hinkt" doet of het team zijn job niet goed of de teamchef moet op zoek naar een andere coureur!>> 

 
Ex Aprilia en nu Ducati tuning goeroe Gigi Dall'Igna: << Het Superbike WK ontwikkeld zich met deze nieuwe reglementen als een soort van "Team Wereldkampioenschap". Ducati heeft heel veel geld in het Superbike WK geïnvesteerd, nu zullen we echter onze strategie moeten overdenken. Desondanks heb ik veel begrip voor deze nieuwe regels. >>

<< Ik ben van mening dat de motoren in het WK Superbike zonder fabrieksteams concurrentwaardiger zullen zijn wat best eens tot gevolg zou kunnen hebben dat de races weer spannender en evenwichtiger zullen worden. Laten we eerlijk zijn, op het moment is het niet echt spannend in het WK Superbike! >>

 

Op de geoorloofde toerentallen van de verschillende motormerken/fabrikanten komen we deze week nog even terug....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |